Berichten: wat doe jíj ermee?

Ik krijg elke dag meer dan tweehonderd e-mails. Het is een wonder dat ik aan werk toekom!

Naast die mails worden we allemaal overweldigd met App’jes, sms’jes en Facebookberichten. Om maar niet te praten over de berichten in de krant en op tv. En dan natuurlijk al die Tweets en YouTube-video’s … Daar bovenop de zegen van reclame. Elke dag duizenden berichten.

Verschillende soorten

Als ik naar die berichten kijk, merk ik drie dingen op. Ten eerste, sommige berichten hoor je graag, en andere niet. ‘Je hebt een 10 op je examen!’ ‘Je hebt de loterij gewonnen.’ ‘Je bent vader!’ Maar ook … ‘Je bent gezakt.’ ‘Helaas …’

Ten tweede zijn sommige berichten makkelijk om te horen, en andere niet. ‘Het regent buiten.’ Niet leuk, maar niet het einde van de wereld. ‘Je oma is overleden.’ Dat is andere koek.

En ten derde, vanuit een gelovig oogpunt, zie ik dat sommige berichten je dichter bij God brengen, en andere weer niet. Het vreemde van dit soort is dat het bij iedereen verschillend is. Een overlijden brengt de één dichter bij God, de ander weer verder weg.

Naast deze drie dingen heb je soms, heel soms, te maken met een ongelooflijk bericht. Zo’n bericht is echt anders dan anders. Het gebeurt niet elke dag.

Het kerstbericht

Met de Kerstdagen denk ik meteen aan het kerstbericht. Dat is ongelooflijk.

Het verhaal begint met een oude man, Zacharias. Hij is een priester en heeft geen kinderen. Zijn vrouw is erg oud, zij heeft ook geen kinderen. Ze zijn beide erg gelovig.

Zacharias schrikt. Uiteraard: sta je daar lekker de dienst te doen, op een plek waar niemand ooit komt, staat daar een engel, een boodschapper van de Heer. Hij heet Gabriël. Op een dag krijgt Zacharias een bericht. Hij mag het wierookoffer brengen in de tempel. Dit is een once-in-a-lifetime kans, het hoogtepunt van zijn carrière. Als een scheidsrechter die de WK-finale fluit. En terwijl hij daar met zijn wierookstokje staat, is daar ineens een engel.

‘Je hoeft niet bang te zijn, Zacharias. God heeft naar je gebed geluisterd. Je vrouw Elisabet zal een zoon krijgen. Je moet hem Johannes noemen. … Johannes zal ervoor zorgen dat veel Israëlieten God weer gaan gehoorzamen. … Johannes zal komen voordat de Heer komt. … Zo zal hij het volk van Israël klaarmaken voor de komst van de Heer.’

Zacharias hoort dat hij een zoon krijgt. Zacharias hoort dat de Heer zal komen. Zacharias is de eerste, hij heeft de primeur. Je denkt dan: ‘Als dit van een engel komt, dat Zacharias dat dan wel zou gaan geloven.’ Maar dit bericht is zo ongelooflijk dat hij twijfelt.

Twijfel

Zacharias is niet de enige die twijfelt als hij hoort dat God mens gaat worden. Maria is de tweede die het hoort. Sterker nog, zij hoort dat zij de moeder wordt. Zij hoort het ook van Gabriël, dezelfde engel. Maar Maria twijfelt ook. Het bericht is zo ongelooflijk dat ze het niet kán geloven.

Twijfel speelt een grote rol in het kerstverhaal. In alle gevallen probeert logica het te winnen van geloof. Zacharias denkt, heel logisch: ‘Ik ben al heel oud, mijn vrouw ook, ik kan geen kinderen krijgen.’ Logica wint het van geloof en het leidt tot twijfel. Maria denk, ook heel logisch: ‘Ik heb nog nooit seks gehad, hoe kan ik zwanger zijn?’ Logica wint van geloof en het gevolg is twijfel.

Twijfel is natuurlijk. Je twijfelt als je hersenen zoeken naar antwoorden in een gebied waar dingen niet altijd logisch zijn. Twijfel is niet verkeerd, maar het leidt soms wel erg af.

Bericht van God

Zacharias en Maria ontvingen een kerstbericht van God. Maar dat ontvangen ook wij: het kerstverhaal. Het verhaal van een God die mens wil worden. Die als mens geboren wordt en Jezus heet. Als dat geen ongelooflijk verhaal is, dan weet ik het ook niet meer.

Het is een bericht dat we hopelijk graag horen. Een bericht dat hopelijk makkelijk te horen is. Een bericht dat ons, tenminste dat is Gods bedoeling, dichter bij de Heer brengt. Een ongelooflijk bericht.

Maar wat is het bericht concreet? Het is een bericht van hoop, vergeving en liefde.

Hoop, vergeving en liefde

Het kerstbericht is ook een verhaal van vergeving. Niet vergeven vreet aan je ziel. Het is een bericht van vergeving tussen mensen, maar ook vergeving van jezelf. En natuurlijk vergeving van mensen door God.Het kerstbericht vertelt ons over een beter toekomst, een tijd zonder geweld, zonder oorlog, zonder verdriet. Een beter leven in een betere wereld. Waar mensen niet meer sterven aan kanker, niet meer verhongeren, een wereld waar kinderen niet meer sterven aan aids. Hoop op iets beters.

Het kerstbericht is bovendien een verhaal van liefde. Over God, die zoveel van elk van ons houdt dat hij zijn zoon stuurde. Maar het is meer dan dat. Het is een bericht dat wij van elkaar moeten houden. Zorgen, helpen, en klaarstaan.

Vrijheid

De drie boodschappen in het kerstbericht — hoop, vergeving en liefde — maken het een bericht van vrijheid. Hoop bevrijdt ons van de onderdrukking van de nare dingen in het leven. Vergeving bevrijdt ons van schuld en schuldgevoelens. Liefde bevrijdt van boosheid en egoïsme.

Dat is hét kerstbericht, de e-mail van God. Het lijkt net een spambericht, maar het is echt. Wil jij hoop? Wil jij vergeving? Wil jij liefde? Wil jij vrijheid?

Die krijgen wij allemaal.

En nu jij

Maar dan blijft de vraag: wat doe je ermee? God dwingt niet. Hij mailt je alleen maar. Wat doe jij met die mail? Want er zijn altijd drie dingen die je met een mail kan doen.

Optie 1 is negeren. Dan klik je gauw op het prullenbakje. Het bericht weggooien. Spam. Ik doe dat tientallen keren per dag. Dat kun je ook met Gods bericht doen. Het is té ongelooflijk. Niet als die Nigeriaanse prins die je 100 miljoen euro wil geven. Je negeert het. Of het is net als zo’n bericht dat gaat over je edele delen, die misschien wel wat groter mochten zijn. Dat lees je niet, daar denk je niet over na. Je negeert het.

Optie 2 is er later op terugkomen. Soms krijg je een mail waar je nu geen tijd voor hebt. Je zet er een sterretje bij, of een vlaggetje. Je denkt: ‘Ik kom daar later op terug.’ Ik heb tweehonderdervijfenveertig mails waar ik later op terugkom. Sommigen dateren uit 2011. Ik vrees dat ik daar nooit meer op terugkom. Want zo’n sterretje, soms herinner je dat, soms niet. Soms kom je er écht op terug, soms niet.

Optie 3 is meteen op beantwoorden klikken, en er wat mee te doen. Soms is dat om UNSUBSCRIBE te zeggen; soms is dat positief. Maar waar het om draait is dat je door de informatie in het bericht actie onderneemt. Het bericht gaat van je hoofd naar je hart en je doet iets.

Wat doe jij?

Nu is het Kerst. We hebben een ongelooflijk bericht. Een bericht van vrijheid. Mijn vraag is dan, wat doe jij met het kerstbericht?

Negeer je het, kom je er later op terug, of ga je er wat mee doen? Jezus stuurt je een e-mail. Daarin zit een bericht van hoop, vergeving, liefde. Een bericht van bevrijding.

Wat doe jij met het kerstbericht? Vertel je het door? Ga je mensen helpen? Ga je iemand vergeven die je jaren geleden had moeten vergeven? Reageer eens in de opmerkingen hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top

Discover more from Tom de Bruin

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading